Op de kop van de Coolhaven in Rotterdam, tussen het Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam wordt druk gebouwd aan Little C, een bijzonder woon-/werkgebied met 315 lofts en appartementen van 48 tot 296 m², 7.500 m² aan werkruimten, een parkeergarage met 246 parkeerplekken en 2.200 m² aan overige (plint)faciliteiten en horeca.

Met stoere bakstenen gevels, grote raampartijen, expressieve stalen hekwerken en loopbruggen die de diverse gebouwen verbinden, ademt het gebied de sfeer van de New Yorkse wijk Greenwich Village. Door het vele groen, de diverse pleintjes, de hippe, kleinschalige horeca en het nieuwe Coolhavenpark krijgt Little C bovendien een ontspannen, intiem stads karakter. De nieuwbouw is ontworpen door architect Jaakko van ’t Spijker, in samenwerking met landschapsontwerper Cor Geluk en Bert van Breugel van INBO. ERA Contour en J.P. van Eesteren ontwikkelen en bouwen samen de lofts en appartementen, kantoren, werkplekken, horeca en ateliers, die verspreid worden over in totaal vijftien gebouwen. Bovendien zijn beide TBI-bedrijven verantwoordelijk voor de gebiedsinrichting.

Little C wordt gerealiseerd op een van de laatste vrije bouwlocaties aan de rand van de Rotterdamse binnenstad. Een locatie die zich kenmerkte door rijbanen, veel beton, een trambaan en een grote zandbak, waar voorheen de parkeergarage van het Erasmus MC en Museum Boijmans Van Beuningen gevestigd was. “Onze ambitie was om deze desolate locatie om te turnen tot een hoogwaardig en aangenaam woon- en verblijfsgebied, dat weer aanhaakt op de rest van het stedelijk weefsel”, vertelt Job van Zomeren, directeur van ERA Contour. “In de ontwikkel- en ontwerpfase waren we nadrukkelijk op zoek naar een sterke, eigen identiteit. We wilden een buurt creëren waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, maar ook een voorbeeld van hoe je in een hoge dichtheid kunt ontwikkelen, zonder dat het anoniem wordt. Cruciaal daarin is de aanleg van het park aan de voorzijde, dat overloopt in de groene Heemraadssingel en reikt tot aan het water van de Coolhaven.”

De trambaan op de G.J. de Jonghweg is opgeheven en de rijbanen zijn versmald. Aan de drukke zijde van de Maastunnel is een afschermende, L-vormige bebouwing gecreëerd met vier woon-/werktorens en diverse kleine doorsteken, waardoor Little C in de luwte van het wegverkeer komt te liggen. Hierbinnen zijn elf kleinere torens opgetrokken, rondom drie gezamenlijke verblijfspleinen. Gekozen is voor gebouwhoogtes van 5 tot 11 lagen, waardoor de zon alle binnenpleintjes goed kan bereiken. “Stoere gevels met roodbruin metselwerk en grote raampartijen met robuuste, zwarte raamlijsten geven het gebied een authentiek en industrieel karakter”, aldus Van Zomeren. “De ‘New York style’ architectuur is bovendien doorgevoerd in de natuurstenen plinten, imposante gebouwentrees, ruwe ‘village’ bestrating, straatnaamborden en stalen noodtrappen en hekwerken, die speciaal voor dit project zijn ontworpen. Kabels langs en tussen de gevels laten het groen naar boven groeien, en zorgen zo voor sfeervolle, verzachtende onderdoorgangen. In combinatie met de vele voorzieningen wordt Little C niet alleen de perfecte woonomgeving voor alleenstaanden en starters, maar ook voor senioren en gezinnen, die nauw bij de planvorming zijn betrokken.”

Het leeuwendeel van de koop- en middenhuurwoningen is afgewerkt als loft. “Daarmee is onze rauwe, stedenbouwkundige visie ook doorgezet aan de binnenzijde van de woningen, die een open structuur, minimale muren en deuren en schoonbetonwanden hebben gekregen”, vertelt Van Zomeren. Alle 209 middenhuurwoningen zijn gekocht door belegger Bouwinvest, die het concept van ERA Contour en J.P. van Eesteren maximaal heeft omarmd. Daarnaast zijn 30 gastenkamers en studio’s ingericht voor Familiehuis Daniel den Hoed, waardoor kankerpatiënten en hun familie dicht bij elkaar kunnen zijn en elkaar kunnen steunen tijdens een behandeling in het Erasmus MC. Een loopbrug over de ’s-Gravendijkwal zorgt voor een snelle en directe verbinding met het medisch centrum.